Nieuws

Terugblik G40 Netwerkdag in Haarlem

Afgelopen vrijdag 10 februari was de eerste G40 Netwerkdag van 2023. 160 bestuurders ontmoetten elkaar in de prachtige historische ambiance van het oudste (in gebruik zijnde) stadhuis van Nederland! Burgemeester Jos Wienen heette iedereen welkom in Haarlem, met mooie anekdotes uit het verleden, en G40 voorzitter Paul Depla blikte vooruit op de opgaven waar we als steden, samen met onze partners, voor staan.

DeplaVervolgens waren er drie bijeenkomsten van de pijlers Fysiek, Sociaal en Economie en werk. In goed gevulde zalen, presenteerden bestuurders de thema‚Äôs waar ze aan werken en de plannen voor de komende periode. Daarbij werden actuele vraagstukken uitgewisseld en gezocht naar de verbinding tussen de verschillende thema's. 

Tijdens de lunch spraken vicevoorzitter Arjen Gerritsen en onze gast Bernt Schneiders met aanwezigen over de doorontwikkeling van ons netwerk. Kort samengevat, wordt de G40 als een sterk merk gezien, goed georganiseerd en is de vorm waarin, namelijk een netwerk, de kracht van de G40. Uiteraard werden er ook aandachtspunten genoemd, evenals een sterke terughoudendheid bij het uitbreiden van ons netwerk met meer steden. Over de opbrengst van dit gesprek en het vervolg, volgt later meer informatie voor onze AB leden.

staatssecretaris Van der BurgNa de lunch waren er vele sessies van onze themagroepen. Bestuurders spraken over actuele onderwerpen, met elkaar en met genodigden, zoals vertegenwoordigers van het ministerie, onze partner organisaties en adviseurs. In de laatste ronde gingen wethouders en burgemeesters in gesprek met staatssecretaris Van de Burg over het grote asielvraagstuk. Zowel de uitdagingen als de dilemma's van de kant van onze steden als van het Rijk, konden uitgewisseld worden. Voor iedereen was duidelijk dat alleen gezamenlijk en vanuit een meer integrale benadering, een goed antwoord gegeven kan worden op dit enorme vraagstuk. Een meer uitgebreide terugblik op de verschillende sessies vindt u onderaan dit bericht, evenals een filmpje met een impressie van deze dag.

netwerkenEn een goede borrel als afsluiting mocht natuurlijk niet ontbreken. Haarlem bedankt voor de gastvrijheid! 

Bekijk de impressie van de Bestuurlijke netwerkdag van de G40

 

Zie ook: