Nieuws

Ambtelijke Netwerkdag G40 in Zaanstad

Op donderdag 13 april vond de tweede Ambtelijke Netwerkdag van de G40 plaats, deze keer in Zaanstad. We waren te gast in de mooie stad van de Zaanse schans, schilder Monet, de Zaanse houtbouw en nog zoveel meer.

Wethouder Stephanie Onclin heette de ruim 140 deelnemers van harte welkom. Zij benadrukte nog eens de waarde die Zaanstad hecht aan het actief zijn binnen het G40-netwerk, zowel bestuurlijk als ambtelijk. Vervolgens ging David Hamers van het Planbureau voor de Leefomgeving met aanwezigen in gesprek over het rapport Ruimtelijke Verkenning 2023.

Hiervoor gaf hij een toelichting op de “vier scenario's voor de inrichting van Nederland in 2050”, bedoeld om te prikkelen en aan te zetten om te gaan puzzelen en vooral het gesprek met elkaar te voeren. Aanwezigen waren onder de indruk en konden de aanbevelingen van het PBL richting het Rijk van harte ondersteunen:

  • besteed naast nieuwbouw ook aandacht aan de verbouwing van Nederland,
  • ondersteun de uitvoeringskracht van overheden,
  • burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties en
  • zorg voor ontschotte middelen zodat gemeenten maatwerk kunnen leveren.

Het tweede deel van de dag bestond uit de bijeenkomsten van de themagroepen en pijlers, waar aanwezigen met elkaar in gesprek gingen over vele inhoudelijke onderwerpen en de rol van het G40 Stedennetwerk. Dit werd afgewisseld met deelname aan verschillende stadswandelingen onder begeleiding van enthousiaste gidsen om op een leuke manier nog beter kennis te maken met Zaanstad!

Lees de verslagen

Zaandam

G40

G40

G40