De agenda van de themagroep woningmarkt en de G40 strategische agenda

De focus van de themagroep Woningmarkt ligt op:
 

  • Belangenbehartiging en lobby bij nieuwe wetgeving en (uitvoerings-) programma’s van het Rijk, Uitvoeringsagenda Wonen en nieuwe kabinetsplannen;
  • Praktijkgerichte kennisontwikkeling op het gebied van wonen en woningmarkt;
  • Een goede verbinding met andere pijlers en themagroepen binnen de G40, en andere partijen buiten de G40, zoals de G4, VNG, IPO, Rijk (o.a. ministerie van VRO), Aedes, marktpartijen en consumentenorganisaties.

De themagroep Woningmarkt richt zich op de volgende inhoudelijke onderwerpen:

  1. Voldoende en betaalbare woningen bouwen
  2. Beter benutten van de bestaande woningvoorraad
  3. Sturen en reguleren van het middensegment
  4. Huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen

Met de Nationale Woon- en Bouwagenda neemt het Rijk weer regie op de volkshuisvesting. Het doel van deze agenda is het bevorderen van de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod in Nederland. Het Rijk stelt in de agenda hoge ambities: het versneld realiseren van ca. 100.000 woningen per jaar en bijna één miljoen woningen tot 2030. Met als streven dat twee derde van deze nieuwbouwwoningen uit betaalbare huur- en koopwoningen bestaat, waarvan ca. de helft sociale huurwoningen van corporaties. De Nationale Woon- en Bouwagenda bevat zes programma’s, waarin beschreven acties worden uitgewerkt.

Met de 35 ondertekende regionale woondeals uit 2022 en 2023 wil het Rijk het landelijk woningtekort oplossen. De deals vormen de komende jaren de basis voor de volkshuisvestelijke opgave in de 35 regio’s en daarmee ook in de G40-steden.

Daarnaast is nieuwe wetgeving van kracht, zoals de Wet betaalbare huur, Wet lokaal verbod tijdelijke verhuur en Wet goed verhuurderschap. En nieuwe wetgeving in voorbereiding, zoals de Wet versterking regie volkshuisvesting.

De nieuwe agenda, programma’s en wetgeving van het Rijk hebben veel consequenties voor gemeenten, en dus ook voor de G40-steden. Daarom zal de themagroep Woningmarkt zich hier de komende jaren op richten.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de komst van het nieuwe kabinet na de verkiezingen op 22 november 2023. Wonen blijft een belangrijk onderwerp, alhoewel daarvoor wel minder middelen beschikbaar worden gesteld dan de afgelopen jaren.

Voor de G40-steden is het realiseren van meer betaalbare woningen van groot belang, en een eerlijke verdeling van sociale huurwoningen in alle gemeenten (wettelijk minimaal 30% sociale huur van de woningvoorraad, waarvan 30 procent voor aandachtsgroepen inclusief statushouders). Dit brengen we onder de aandacht, onder andere met inzet op de Uitvoeringsagenda Wonen 2024, steunverklaring voor de Wet betaalbare huur en consultatiereactie op het Wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting.

Daarnaast worden er vanuit de themagroep actieve gesprekken gevoerd met alle relevante ketenpartners op de woningmarkt: de G4, VNG, IPO, Rijk (o.a. ministerie van VRO), Aedes, marktpartijen en consumentenorganisaties. Het doel hierbij is verbanden te leggen en allianties te smeden waarmee de kwantitatieve en kwalitatieve woningbouwopgave van de G40-steden aangepakt en bepleit kunnen worden.

De themagroep Woningmarkt wordt ondersteund door Platform31.

Meer informatie

Nieuws