Nieuws

Pilotgemeenten G40 aan de slag met de regionale MKB dienstverlening!

Woensdag 15 november is in aanwezigheid van koningin Maxima De staat van het MKB 2023 en het Actieprogramma MKB dienstverlening aangeboden aan minister Adriaansens.

Wethouder Yvonne Salvino en Denis Crompvoets van de themagroep MKB en economische vernieuwing waren erbij. De themagroep had een belangrijke rol bij de totstandkoming van het actieplan. Zes G40-steden (Apeldoorn, Deventer, Breda, Dordrecht, Sittard-Geleen en Zwolle) nemen het voortouw in een dienstverlening die het brede MKB ondersteunt in het ontwikkelen van een verdienmodel in de circulaire, inclusieve en digitale economie van morgen. De bedoeling is dat meer regio’s volgen, zij kunnen leren van de aanpak in de vijf pilotregio’s. Het ministerie van EZK, de Kamers van Koophandel, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunen de pilots.

 

  • Kennisnetwerk regionale economie organiseert donderdag 23 november een lunchwebinar over de Actieagenda MKB-ondernemersdienstverlening en Jaarbericht Staat van het MKB.

presentatie actieagenda

Actieagenda

Zeventig procent van alle Nederlanders verdient diens boterham bij een MKB-ondernemer. Het overgrote deel van hen heeft minder dan tien medewerkers. Zij zijn vooral met de dag van vandaag bezig en missen het vermogen om hun producten, diensten en bedrijfsprocessen klimaatneutraal, inclusief en digitaal te maken. De kans is reëel dat over vijf jaar één op de twee van hen niet meer bestaat omdat ze niet kunnen voldoen aan de veranderende wensen van hun klanten en niet aan personeel kunnen komen.

Omdat het effect hiervan op onze brede welvaart groot is, hebben nationale en regionale partijen de handen ineengeslagen. Zij stelden de Actieagenda MKB-dienstverlening op. De eerste stap in deze Actieagenda is dat de regio’s Achterhoek, Apeldoorn/Deventer, Breda, Dordrecht, Sittard-Geleen en Zwolle de behoefte van hun MKB-ondernemers centraal stellen en het bestaande aanbod aan MKB-ondersteuning gericht inzetten om te voorzien in deze behoefte. Wat deze regio’s (van elkaar) leren, maakt andere regio’s gemakkelijker die in 2024 en 2025 ook de Actieagenda gaan uitvoeren. Vanuit de G40-themagroep MKB en Economische Vernieuwing zijn Leeuwarden, Hoorn, Zaanstad, Leiden, Delft, Schiedam, Assen, Almelo en Maastricht bezig met hun ‘warming up’. Het idee is dat dit aantal groeit, zodat uiteindelijk in alle regio’s de ruim 300.000 MKB-ondernemers hun bijdrage kunnen leveren aan de brede welvaart van inwoners.