Nieuws

G40 presenteert verkiezingsinzet: Investeer in de kracht van steden

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen presenteert het G40 Stedennetwerk acht kernboodschappen aan politieke partijen. Steden zijn onmisbaar voor de brede welvaart van Nederland: één op de drie Nederlanders woont in een G40-stad. Daar waar wonen, werken, onderwijs, zorg en veiligheid samenkomen. G40-steden werken aan deze opgaven met elkaar en met inwoners, ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners. Om deze rol te kunnen blijven vervullen, zijn vanuit Den Haag langjarige keuzes en investeringen nodig.

Met de kernboodschappen doet het G40 een krachtig appèl op politieke partijen: geef steden de ruimte, middelen en regie om het verschil te maken in de leefwereld van mensen. De stedelijke opgaven zijn groot. Denk aan het gebrek aan betaalbare energiezuinige woningen, jongeren die vastlopen door wachtlijsten in de jeugdzorg, kinderen die les krijgen in slecht geventileerde schoolgebouwen en wijken waar de leefbaarheid en veiligheid beter moet. Deze complexe uitdagingen vragen om integrale, langjarige oplossingen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk van steden. 

De acht kernboodschappen waarmee partijen het verschil kunnen maken in en met steden:

  • Realiseer betaalbare woningbouw door wettelijke regie en langjarige structurele investeringen
    Zorg voor langjarige afspraken en structurele investeringen zodat 2/3 van de nieuwbouw betaalbaar is, waarvan minimaal 30% sociaal. Houd vast aan landelijke afspraken en coördineer knelpunten zoals netcapaciteit en stikstof.
  • Versterk leefbaarheid en veiligheid in wijken
    Investeer minimaal zes jaar in wijken waar leefbaarheid en veiligheid onder druk staan. Verbeter de zorg en huisvesting voor mensen met onbegrepen gedrag door domeinoverstijgende samenwerking mogelijk te maken.
  • Versnel de energietransitie
    Pak netcongestie aan, steun warmtenetten en maak woningen energiezuiniger, vooral voor inwoners met lage inkomens. Gemeenten hebben hierbij een sleutelrol en vragen zekerheid over middelen en wetgeving. Lees meer over de inzet duurzaamheid.
  • Stimuleer innovatief ondernemerschap en een sterke lokale economie als basis van brede welvaart
    Investeer in ruimte voor de economie met de vernieuwing van binnensteden en bedrijventerreinen en ondersteun het mkb met regionaal maatwerk. Continuïteit van beleid en financiering is nodig om economische transities te laten slagen. Lees meer over de inzet economie en werk.
  • Maak werk van een wendbare en vitale beroepsbevolking
    Voer de adviezen van de commissie-Borstlap uit voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Arbeidsmarktregio’s moeten structureel middelen krijgen om inwoners te ondersteunen in economische transities.
  • Zorg voor grip op (arbeids)migratie door eerlijke arbeidsvoorwaarden en een uitvoerbare asielopvang
    Borg samenhang in de asielketen en voorkom het financiële ravijn in de opvangbegroting vanaf 2027. Zet aanbevelingen van de commissie-Roemer om in beleid: goede huisvesting en arbeidsvoorwaarden beschermen wijken én migranten.
  • Bied een zeker bestaan als basis voor vertrouwen
    Verhoog het sociaal minimum, hervorm het toeslagen- en belastingstelsel en geef gemeenten ruimte om maatwerk te leveren. Herzie de Participatiewet en voorkom dat mensen tussen wal en schip vallen.
  • Investeer vanaf de start in gezondheid en gelijke kansen
    Reserveer structureel 2% van het zorgbudget voor preventie en sociale ondersteuning. Zet stevig in op toekomstbestendig onderwijs, gezonde schoolgebouwen en een breed aanbod van sport en cultuur.

Met deze boodschap wil het G40 Stedennetwerk een bijdrage leveren aan de verkiezingsprogramma’s en uiteindelijk aan een regeerakkoord dat aansluit bij de werkelijkheid van de stad. Want investeren in steden is investeren in de toekomst van Nederland.

Lees de volledige kernboodschappen (pdf)

Bekijk ook de oproep van G40-bestuurders aan de programmacommissies vanaf de G40-netwerkdag in Schiedam.