3 juli vindt de stemming plaats over de Asielnoodmaatregelenwet. G40 en de steden met een Landelijke Vreemdelingen Voorziening: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen, roepen de Tweede Kamer op het geamendeerde wetsvoorstel Asielnoodmaatregelenwet te verwerpen.
Aanleiding is het aangenomen amendement om illegaal verblijf strafbaar te stellen. Universele mensenrechten gelden voor iedereen – óók voor mensen zonder verblijfsvergunning. Ieder mens heeft recht op basisvoorzieningen als onderdak, voedsel, medische zorg en veiligheid. In o.a. Groningen, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht werken IND, DT&V, Politie en maatschappelijke organisaties intensief samen in de LVV om een bestendige oplossing te vinden voor de deelnemende vreemdelingen. Dat wil zeggen: terugkeer, doormigratie of in voorkomende gevallen legalisering van verblijf. Dit draagt bij aan het aanpakken van de zorg- en veiligheidsproblematiek op lokaal niveau. Het vooruitzicht dat deze partijen en burgers, kerken, hulporganisaties en vrijwilligers strafbaar zouden worden gesteld voor het bieden van onderdak of hulp aan deze groep, druist in tegen fundamentele humanitaire beginselen.
Daarnaast vragen we uitstel voor het geamendeerde wetsvoorstel Regie op de Volkshuisvesting. Het aangenomen amendement voorziet in een aangescherpt verbod op het verlenen van voorrang aan statushouders bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Zonder toewijzing van woningen aan statushouders kunnen opvangplekken niet vrijkomen voor nieuwe asielzoekers. We voorzien een chaotisch en onoverzichtelijk proces met potentieel ontwrichtende gevolgen voor de opvang en huisvesting van mensen in Nederland. Bovendien komt deze aanscherping, via de wet Regie op de Volkshuisvesting, op een moment dat het oorspronkelijke wetsvoorstel hierover – dat nu bij de Raad van State ligt – nog niet eens in de Kamer is behandeld.
Daarom de dringende oproep om deze amendementen te heroverwegen en tegen het wetsvoorstel Asielnoodmaatregelenwet te stemmen en uitstel te vragen voor de Wet Regie op de Volkshuisvesting.
Als steden denken we graag mee in oplossingen die wel werken.
Lees de brief aan de Tweede Kamer