Wat betekent de nieuwe Wet Versterking Regie op Volkshuisvesting in de praktijk? Die vraag stond centraal tijdens het werkbezoek van minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op woensdag 21 mei aan G40-stad Delft. Samen met wethouders Karin Schrederhof (Delft), Maaike Zwart (Leiden) en Maaike Veeningen (Almere) verkende zij hoe stedelijke regie, lokale kennis en landelijke ambities elkaar kunnen versterken.
Tijdens een wandeling door de Delftse Multatulibuurt, onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, werden actuele opgaven besproken: het realiseren van betaalbare woningen, de aanleg van een warmtenet als duurzaam alternatief voor de cv-ketel en het realiseren van grote middenhuur voor gezinnen in de stad.
Het wetsvoorstel om de huren van de sociale huurwoningen de komende twee jaren te bevriezen, is een belangrijk onderwerp dat nadrukkelijk tijdens de wandeling naar voren kwam. Hoewel deze maatregel voor bewoners een mogelijke verlichting kan bieden, merken G40-steden en woningcorporaties dat het tegelijkertijd de financiële ruimte beperkt om te investeren in verduurzaming van corporatiewoningen om de energiekosten betaalbaar te houden en het ontwikkelen van nieuwe betaalbare woningen terug gaat lopen. Minder huurinkomsten betekenen immers minder middelen voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of de overstap naar duurzame energiebronnen. De minister bedankte woningcorporatie Woonbron voor de geuite hartenkreet en gaf aan het goed te hebben gehoord.
De wandeling eindigde bij wooncomplex The Family, gerealiseerd door BPD, dat eind 2023 is opgeleverd. Hier wonen starters, gezinnen en ouderen in 94 ruime middenhuurwoningen, vlak bij het centrum. Dankzij gedeelde voorzieningen, zoals een gezamenlijke klusruimte, ruimte voor bijeenkomsten en groene daktuinen, en veel speelruimte voor kinderen, biedt het complex een woonomgeving waar ontmoeten centraal staat. Op deze manier vinden gezinnen ook hun plek in de stad.
Minister Keijzer toonde zich betrokken en luisterde aandachtig naar de ervaringen van de steden. Vanuit de G40 werd onderstreept dat effectieve regie op volkshuisvesting méér vraagt dan nieuwe wetgeving: het vraagt ook om uitvoerbare afspraken, financiële armslag voor gemeenten en ruimte voor maatwerk. De inwerkingtreding van de wet staat gepland voor 1 januari 2026. De wetsbehandeling in de Tweede Kamer is voorzien nog voor de zomer van 2025.
Met dit bezoek aan Delft werd een belangrijke stap gezet: van wet naar werkpraktijk. Want pas in de wijk, met bewoners, bestuurders en professionals, blijkt wat er echt nodig is om te komen tot leefbare wijken met een gezond en veilig thuis voor iedereen.