Nieuws

Roadmap sociaal ondernemerschap

Tijdens de bestuurlijke netwerkdag in Haarlem was er veel aandacht voor sociaal ondernemerschap. Merijn Everaarts van Dopper vertelde hoe zijn bedrijf in korte tijd is gegroeid van een idee aan het strand tot een wereldwijd opererende onderneming die de ‘plastic zee’ aanpakt en bijdraagt aan een goede drinkwatervoorziening in Nepal. Baud Schoenmaeckers van De Stadsgarage vertelde hoe hij sociale ondernemers in Zuid Kennemerland ondersteunt en deel uitmaakt van een Europees netwerk van Accelerators voor sociaal ondernemers. Hij had ook een aantal tips voor gemeenten; besteed net als bedrijven budget aan R&D, en stuur de ambtenaren regelmatig naar buiten. 

Joost Clarenbeek van KplusV overhandigde de Roadmap Sociaal Ondernemerschap aan Willemien Vreugdenhil. In de Roadmap staat veel informatie voor gemeenten over sociaal ondernemerschap en de manier waarop gemeenten sociaal ondernemerschap kunnen stimuleren. Dat kan door integraal accountmanagement, inkoop en aanbesteding en het stimuleren van het ecosysteem. De Roadmap is tot stand gekomen in intensieve samenwerking met een G32-werkgroep van 15 actieve steden. In de Roadmap staan veel voorbeelden uit de steden, zoals:

  • Kansenkaart Haarlemmermeer als basis voor aanpak door gemeente
  • Twente Move2Social; Intensieve begeleiding voor sociale ondernemers
  • Social Impact Market; Online marktplaats voor producten en diensten van sociaal ondernemers.

Willemien Vreugdenhil, wethouder in Ede en voorzitter van de Pijler Economie en Werk, vindt sociaal ondernemerschap een belangrijke ontwikkeling. “Maatschappelijke opgaven aanpakken op een ondernemende wijze”, dat is waar ik voor sta. Met deze Roadmap wil ik gemeenten inspireren, het is een goede basis voor andere activiteiten die we als G32 kunnen ondernemen. Zodat we nog meer impact door sociaal ondernemerschap kunnen realiseren!

Lees de Roadmap Sociaal Ondernemerschap (pdf)