Nieuws

Paul Depla ontvangt eerste exemplaar ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Paul Depla, voorzitter van stedennetwerk G40 heeft maandag 28 oktober het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek: ‘Een slimme stad, zo doe je dat - Verbonden, flexibel en betekenisvol: maak de echte future city’. Dit werd hem tijdens de Dag van de Stad in Den Haag aangeboden door Yvonne Kemmerling, voorzitter van de Future City Foundation.

In het boek is op initiatief van de Future City Foundation samen met 26 partners onderzocht hoe we de smart city moeten ontwerpen. Het netwerk neemt aan dat de stedenbouw en de producten die daaruit voortkomen radicaal veranderen. Net zoals dat gebeurde met andere bedrijfstakken. Ze willen begrijpen hoe dat gebeurt, welke kansen dat oplevert en welke risico’s er aan kleven. De resultaten van dat onderzoek staan in het boek.

Zelf aan de slag gaan

Yvonne Kemmerling is blij met het resultaat: "De samenwerking met de vele partners, zowel publiek als privaat, heeft tot dit mooie resultaat geleid. Het bevat theoretische en praktische handvatten om Smart City normaal te maken. Nu is er eindelijk een handboek, dat ons de weg wijst hoe om te gaan met technologisering en digitalisering in de fysieke leefomgeving. En op zo’n manier dat de kwaliteit van leven in de steden verbetert." Zij bood het boek aan met een opdracht aan G40 voorzitter Depla én zichzelf: "Wij moeten ervoor zorgen dat alle gemeenten, te beginnen bij de G40, met dit boek aan de slag gaan."

Slim én democratisch

In het boek is, uitgaande van de eisen uit Sustainable Development Goal 11: inclusief, veilig, gezond en duurzaam, onderzocht hoe digitalisering en technologisering doorwerken in onze regio’s, steden en dorpen. De partners concludeerden dat verbondenheid de echte gamechanger is. We zijn altijd met alles en iedereen verbonden. Alles wordt een slim én democratisch netwerk. Door dit netwerk worden we heel flexibel. We kunnen alles overal. Dat maakt het vak van de ontwerper belangrijker dan ooit. Want ook als we overal kunnen zijn, zijn we nog maar op één plek tegelijkertijd. Dan kiezen we natuurlijk voor de plek waar we het liefst willen zijn. Maar hoe ontwerp je die plek? Hier ligt misschien wel de kern, in de vraag hoe de samenleving verandert. Het boek bevat theorie in de vorm van essays en interviews met inspirerende voorlopers. Een modelverordening voor smartcitytoepassingen in de openbare ruimte en 26 andere tutorials met stappenplannen en andere procestools om grip te krijgen op de theorie. En 15 praktijkvoorbeelden, over hoe onze regio’s, steden en dorpen nu al zijn veranderd.

Het boek is te bestellen  en kost 29 euro. Digitaal lezen is gratis.