Nieuws

Meer ruimte voor krachtige steden en regio’s

Het Stedennetwerk G32 roept politieke partijen op meer ruimte te creëren voor krachtige steden en regio’s. Het rapport ‘Maak verschil’ van de Studiegroep Openbaar bestuur, dat op 15 maart jl. is gepubliceerd, is in lijn met deze oproep. Het pleidooi in dat rapport voor minder vrijblijvendheid  en meer ruimte voor differentiatie, alsmede voor het scheppen van mogelijkheden hiervoor op financieel en juridisch terrein, heeft dan ook de steun van de G32. 

Krachtige steden en regio’s zijn nodig om de concurrentiekracht van Nederland te behouden en te versterken. Ook is dat van belang om de maatschappelijke opgaven – bijvoorbeeld op het terrein van zorg, werkgelegenheid, veiligheid of ruimtelijke ontwikkeling – aan te pakken. Steden en regio’s moeten meer ruimte krijgen, zodat zij hun verantwoordelijkheid hierin ook daadwerkelijk kunnen nemen. 

In 2015 is de G32 gestart  met een traject rondom de doorontwikkeling van stedelijke regio’s onder aansturing van Milo Schoenmaker (burgemeester Gouda, tevens  lid van het dagelijks bestuur van de G32).  Het rapport van de Studiegroep Openbaar Bestuur vertoont grote raakvlakken. Milo Schoenmaker: ‘De thema’s uit het rapport zijn herkenbaar en aansprekend, met name als het gaat om de urgentie van een krachtige regionale samenwerking, het belang van een inhoudelijke agenda, de behoefte aan meer flexibiliteit in de bestuurlijke organisatie en de wens om de vrijblijvendheid te verminderen. Daar is binnen de G32 draagvlak voor. Een vervolgstap is om een en ander concreet te maken, verder uit te werken en daarbij ook kritisch te kijken naar de rol die de Rijksoverheid hierin zélf kan vervullen. De G32 gaat graag  het overleg aan over de uitwerking van het rapport van de Studiegroep. ’ 

De G32 is voornemens de oproep voor meer ruimte voor krachtige steden en regio’s in te vullen met een concreet voorstel in de vorm van een agenda voor politieke partijen, mede met het oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017. Deze agenda zal in het voorjaar 2016 gereed zijn.