Nieuws

Heerlen gaststad Dag van de Stad 2020!

Welke Nederlandse stad kent zijn oorsprong als Romeinse nederzetting en heeft ongekende veerkracht getoond toen de lucratieve mijnbouw in de jaren zestig verdween en veel werkgelegenheid met zich meenam? En welke stad zette die heropleving kracht bij, met een bloeiende Big Data Campus en het baanbrekende multifunctionele stationsgebied het Maankwartier dat met recht als één groot kunstwerk gezien kan worden?

Het is de stad die het kloppend hart vormt van Parkstad Limburg en dit jaar ook de stad van de vermaarde Internationale Bau Ausstellung, een doorlopende expositie van tientallen projecten op het gebied van innovatie in bouwen, wonen en leven in de stad. Het is de stad waar grensoverschrijdende samenwerking de economie een belangrijke impuls geeft en waar hedendaagse uitdagingen als bevolkingsdaling dankzij bestuurlijk lef en innovatiekracht ook kansen brengen. Het is kortom, de gaststad van de Dag van de Stad 2020: Heerlen!

HeerlenDe jury, bestaande uit secretaris-generaal Maarten Schurink van het ministerie van BZK en wethouder Mobiliteit Robert van Asten van gaststad 2019 Den Haag, was onder de indruk van het sterke bidbook, het enthousiasme en de stevige propositie van Heerlen. Bovendien scoort Heerlen hoog op vraagstukken die in veel andere Nederlandse steden op de agenda staan en tijdens eerdere edities van de Dag van de Stad minder prominent zijn uitgelicht. Hierbij valt te denken aan o.a. grensoverschrijdende samenwerking, bevolkingsdaling, fysieke transformatie, circulair bouwen en leefbaarheid.

Burgemeester Roemer onthulde in een video dat zijn stad Heerlen dit jaar de bezoekers van de Dag van de Stad ontvangt. De bekendmaking werd ingeleid door jurylid Robert van Asten die kort terugblikte op de Dag van de Stad 2019.

Verder komen door samenwerking

Ook projectleider van de Dag van de Stad, Frank Reniers van het ministerie van BZK, is verguld met de keuze. "Heerlen heeft met IBA Parkstad 2020 en het nieuwe bruisende Maankwartier niet alleen veel momentum; als onderdeel van het samenwerkingsverband Parkstad Limburg en als belangrijke motor voor de regionale economie - ook over de grens - is Heerlen bovendien een stad die bij uitstek belichaamt wat de essentie van Agenda Stad en de Dag van de Stad is: namelijk dat je als stad verder komt door samenwerking en door de krachten te bundelen bij gelijke opgaven. Voor heel veel stedelijke professionals zijn de opgaven waar Heerlen voor staat, ook de opgaven waar zij elke dag keihard aan werken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de Dag van de Stad 2020 opnieuw het drukstbezochte en meest inspirerende evenement wordt voor stedelijke professionals."

Tilburg

Heerlen was een overtuigende kandidaat, maar had een geduchte concurrent. Want ook van Tilburg ontving de organisatie een sterk bidbook. Omdat de jury vond dat ook de visie en vraagstukken van Tilburg erkenning verdienden, is besloten om de Dag van de Stad 2021 toe te kennen aan Tilburg. Lees hier meer over in het nieuwsbericht over de Dag van de Stad 2021.

De Dag van de Stad vindt plaats op 26 oktober 2020 in Heerlen. Houd de website www.dedagvandestad.nl de komende tijd in de gaten voor nieuws over de uitvraag van ideeën, bevestigde sprekers en het openen van de inschrijvingen.