Nieuws

G40 gemeenten: zo lukt de warmtetransitie niet

De middelgrote gemeenten verenigd in de G40 stellen dat het voor hen onmogelijk is wijken van aardgas af te halen en duurzaam te verwarmen zonder extra middelen. Met een brief aan Kamer en ministers pleiten ze voor middelen voor de uitvoering van de warmtetransitie, oplossingen voor de meerkosten van duurzaam verwarmen en voor wettelijke bevoegdheden.

Karin Dekker, voorzitter voor het thema duurzaamheid van de G40 gemeenten: “Wij willen graag onze bijdrage leveren aan de afspraken in het Klimaatakkoord. Maar op deze manier lukt het ons niet 1,5 miljoen woningen voor 2030 van het aardgas af te halen. De huidige middelen en instrumenten zijn simpelweg niet toereikend. De komende maanden zijn cruciaal ons die mogelijkheden te geven.”

De G40-gemeenten doen nu een appél op de landelijke politiek. Na 17 maart wordt er een nieuwe kabinet geformeerd. Landelijk moet commitment over het van aardgas afhalen duidelijk worden bevestigd. Ook moeten de formerende partijen afspraken maken over extra middelen voor gemeenten en bewoners en over regelgeving die gemeenten in staat stelt aardgas uit te faseren.

Lees de brief (pdf)