Nieuws

G32 wil sociaal ondernemen stimuleren

Minister Kamp informeert op 7 december de Tweede Kamer over de kabinetsreactie op het SER-advies Sociale Ondernemingen van mei 2015. Willemien Vreugdenhil, voorzitter van de Pijler Economie en Werk van stedennetwerk G32, hoopt dat het kabinet sociaal ondernemerschap wil gaan stimuleren.

Sociaal ondernemen is een nieuwe en innovatieve manier om maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Sociale ondernemers helpen mensen aan het werk die anders niet zo snel aan de slag zouden kunnen, en leveren een bijdrage aan een meer duurzame en eerlijke wereld. Sociale ondernemers leveren een bijdrage aan economische groei. Volgens een recent rapport van McKinsey zijn er in de afgelopen vijf jaar door de sector meer dan 25.000 banen gecreëerd, en heeft de sector bijgedragen aan 3% van het BBP. Brancheorganisatie Social Enterprise NL houdt jaarlijks een peiling onder haar leden. Sociale ondernemingen zien regelgeving en beleid van de overheid als belangrijkste obstakel om verder te groeien.

De G32-steden willen een verdere groei van sociaal ondernemen mogelijk maken. Steden als Utrecht en Enschede lopen voorop, maar ook steden als Apeldoorn, Leeuwarden en Ede zijn bezig om sociaal ondernemerschap te stimuleren.  De gemeenten zetten het komend jaar in op kennisuitwisseling om van elkaar te kunnen leren en te onderzoeken welke regels en beleid werken en welke niet.  Sociale ondernemers krijgen te maken met overheidsregelingen voor economie, participatie en zorg. Gemeenten willen maatwerk kunnen leveren, maar lopen dan soms op tegen regelgeving vanuit het Rijk. Een andere mogelijkheid om sociale ondernemers te helpen, is zorgen dat de bedrijven in aanmerking kunnen komen voor overheidsopdrachten.

Willemien Vreugdenhil voorzitter van de G32-pijler Economie en Werk en wethouder in Ede: "Sociaal ondernemerschap biedt mogelijkheden stedelijke problemen aan te pakken op een innovatieve manier en om meer mensen aan het werk te helpen. In veel G32-steden zijn sociale ondernemers actief. De G32 werkt graag samen met het Rijk om een verdere groei van sociaal ondernemen mogelijk te maken!."