Nieuws

De 44 grootste steden van Nederland doen de lichten uit

Om inwoners, verenigingen en bedrijven bewust te maken van het nut van energiebesparing doen de 44 grootste steden van Nederland onder meer de verlichting van prominente gebouwen uit. De verlichting van de Rotterdamse Erasmusbrug gaat een nacht uit, in Groningen is de Martinitoren 2 weken lang niet verlicht en in Enschede gaan de buitenlampen van de Grolschfabriek uit. De 44 steden sluiten hiermee aan bij de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’.

Tanja de Jonge, duo-voorzitter Themagroep Duurzaamheid: “Het is mooi om te zien hoe de gemeenten gezamenlijk optrekken om aandacht aan energiebesparing te geven. Het is een breed gevoelde uitdaging.” 

Claudio Bruggink, duo-voorzitter themagroep Duurzaamheid: “De 44 steden en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat leveren met deze initiatieven en de campagne Zet ook de knop om een bijdrage aan de besparing van elektriciteit. Daarnaast is het verlagen van de, momenteel erg hoge, energierekening van inwoners een belangrijk doel. Met praktische tips laten we zien wat zij kunnen doen om energie te besparen en dat met kleine aanpassingen al veel te bereiken is.”

Diverse initiatieven

Naast het uitzetten van de verlichting van prominente gebouwen stimuleren verschillende steden ondernemers om hun winkeldeuren tijdens winkeltijden te sluiten. Verder gaat in overheidsgebouwen onnodige verlichting uit, koffiezetapparaten gaan eerder op stand-by en de thermostaat en airco worden verlaagd. Ook verschijnen er in diverse steden communicatie-uitingen met besparingstips voor inwoners. Kijk voor een overzicht van de initiatieven van de verschillende steden op zetookdeknopom.nl/nederland.

‘Zet ook de knop om’
De rijkscampagne ‘Zet ook de knop om’ geeft van 17 tot en met medio december, via diverse communicatiekanalen, aan wat huishoudens kunnen doen om energie te besparen. De campagne is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.