Nieuws

Dag van de Stad gaat op zoek naar geluk in en rond Apeldoorn

Op maandag 4 november gaan we vanuit theater Orpheus in Apeldoorn op zoek naar wat inwoners in de stad en omstreken gelukkig maakt. ’Buiten gewoon gelukkig’ is het veelomvattende thema van de Dag van de Stad 2024. Een gelukkige stad is een gezonde stad, met een groene en veilige leefomgeving en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. En daarin zijn het sociale en het fysieke domein onlosmakelijk verbonden.

Iedereen is op zoek naar geluk. Voor mensen die het niet breed hebben of in Nederland een veilig onderkomen zoeken, is bestaanszekerheid of veiligheid al de sleutel tot geluk. Voor mensen die zich in de Randstad verzekerd weten van voorzieningen en een goed inkomen, lonkt steeds vaker de rust en het groen van de Veluwe of andere gebieden buiten de Randstad. Een dak boven je hoofd hebben, is een vereiste voor geluk, maar met de krapte op de woningmarkt, zorgt de zoektocht naar dat ‘dak’ juist voor veel stress en zorgen. En dat is niet goed voor de gezondheid – misschien wel de belangrijkste pijler van geluk.

Veelzijdig en inspirerend programma

De succesformule van de Dag van de Stad bestaat uit een veelzijdig programma, met inhoudelijke sprekers en interactieve sessies. We hebben al toezeggingen van liefdesonderzoeker Tila Pronk, biologisch psycholoog en hoogleraar Mieke Bartels en rijksadviseur fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis. Theater Orpheus is onze thuisbasis. Maar ook dit jaar zijn de excursies naar inspirerende initiatieven in de stad en omgeving weer een belangrijk onderdeel van de Dag van de Stad. Én van de Nacht van de Stad, het feestelijke evenement op de vooravond, waar deelnemers op een aansprekende manier kennismaken met nachtelijk Apeldoorn.

Gaststad Apeldoorn: dé groene en royale hoofdstad van de Veluwe

Van oorsprong is Apeldoorn, nu de elfde stad van Nederland, al een plek waar mensen naartoe komen om te ontspannen en in de natuur te zijn. En dat is nog steeds zo. Die groeiende populariteit zorgt ook voor uitdagingen, want hoe bouwen we woningen en houden we aandacht voor het groen en klimaat? Hoe creëren we een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt? Onder de noemer ‘Apeldoorn ontwikkelt’ wordt hard gewerkt aan de veelbelovende toekomst van Apeldoorn.

Burgemeester Ton Heerts: “We zijn buiten gewoon gelukkig én trots dat we in november gaststad zijn van de Dag van de Stad 2024. Dit jaarlijkse evenement over alles wat met stedelijke ontwikkeling te maken heeft, is inmiddels een begrip geworden. De vernieuwing en inspiratie spatten er vanaf, en ook de gevoelde urgentie van samenwerking. Helemaal top! We kijken ernaar uit! Heel graag tot ziens op 3 en 4 november.”