Nieuws

30 mei 2016 mijlpaal voor de European Urban Agenda; Ondertekening Pact van Amsterdam

Op 30 mei 2016 vond in Amsterdam een informele ministersbijeenkomst plaats over de European Urban Agenda. Tijdens deze bijeenkomst is door alle 28 lidstaten van de EU het Pact van Amsterdam vastgesteld. Daarmee is  de formele start van de European Urban Agenda een feit. In het kader van de European Urban Agenda vonden die zelfde dag in Amsterdam ook het FORUM van het Comité van de Regio’s en de City Makers Summit plaats. 

De lidstaat Nederland heeft zich in het kader van haar EU-voorzitterschap ingespannen voor de totstandkoming van de Urban Agenda en het vastleggen van afspraken over het vervolg. Als G32 zijn we verheugd met de ondertekening van het Pact van Amsterdam. We zien hierin de erkenning van het feit dat de stad en de stedelijke regio’s de economische motoren van Europa vormen terwijl in die zelfde steden en stedelijke regio’s zich vaak knelpunten voordoen die om een oplossing op Europees niveau  vragen. De G32 heeft op verzoek van het ministerie van BZK dan ook graag haar input geleverd bij het opstellen van het Pact van Amsterdam. Tevens heeft de G32 aangegeven bij de verdere uitwerking van de European Urban Agenda een actieve rol te willen blijven spelen. 

Comité van de Regio’s 
Parallel aan de informele ministersconferentie vond in Amsterdam het Forum van het Comité van de Regio’s plaats waaraan door verschillende G32-bestuurders en ambtenaren is deelgenomen. Minister Plasterk benadrukte tijdens het Forum dat het belangrijk is om steden en stedelijke regio’s meer centraal te stellen binnen Europese regelgeving, financieringsstromen en kennisdeling. Het Pact van Amsterdam biedt daarvoor handvatten. Zo worden, mede gelet op de EU 2020 doelen, een twaalftal geprioriteerde thema’s benoemd die nader uitgewerkt gaan worden. Met een viertal opgaven is reeds een concrete start gemaakt:. huisvesting, stedelijke armoede, luchtkwaliteit en integratie van migranten en vluchtelingen. Nederland neemt aan de laatste beide thema’s zelf actief deel waarbij Amsterdam één van de trekkende steden is op het laatste thema. 

Steden en regio’s centraal binnen Europa 
De spelregels voor de uitwerking van deze thema’s staan tevens in het Pact van Amsterdam. De uitwerking gebeurt in zogenaamde ‘partnerships’. Ieder partnership bestaat uit 15 á 20 leden waarvan 5 vertegenwoordigers uit  zowel Europese steden als lidstaten aangevuld met vertegenwoordigers namens de Europese Commissie en overige stakeholders. De G32 vindt het belangrijk dat bij deze uitwerking van begin af aan wordt samengewerkt met partijen binnen de steden en stedelijke regio’s zoals het bedrijfsleven. De G32 vindt het ook belangrijk dat de lidstaat Nederland heeft aangegeven zelf, ook na afloop van haar voorzitterschap, binnen Europa een actieve rol te willen blijven spelen bij de verdere uitrol van deze EU Urban Agenda. Het is immers in het belang van de steden dat deze mooie eerste stap op 30 mei 2016 het begin markeert van een langer durend proces waarbij daadwerkelijk de steden en regio’s meer centraal komen te staan binnen Europa en de Europese beleid- en regelgeving.