Op 5 juli a.s. van 12.30-16.30 uur

Locatie: gemeente Leiden, Nieuwe Energie, 3e Binnenvestgracht 23
Parkeren kan aan de Langegracht, in parkeergarage of parkeerterrein. Meer info over parkeren.

Kom op vrijdagmiddag 5 juni naar de Nieuwe Energie in Leiden voor inspiratie voor het langer thuis in de inclusieve wijk. Wat kan beter aan wonen, sociale- en fysieke leefomgeving en nabije voorzieningen? Luister, ontmoet en ga in discussie over concentreren of spreiden: wat doet vastgoed voor de wijk, de kracht van sociale gemeenschappen en slim ontwerp voor het combineren van functies.

Inspirerende sprekers als Jeroen Frissen (Circusvis), Jan Smelik (Austerlitz Zorgt) en Jennefer Verbeek (Peen & Ui), gaan onder leiding van spraakmakende bestuurders Karin Schrederhof (Delft) en Marleen Damen (Leiden) met u in discussie over de opgave van het langer thuis, succesvolle praktijken en bestuurlijke keuzen. Christoffel Klap (corporatie Ons Doel) en Ianthe Manting (Zijdekwartier architecten) en cliënten van de Binnenvest gidsen u o.a. langs de Nieuwe Energie en flexibele woonunits.

Het programma en sprekers

 • Jeroen FrissenWorkshop: Concentratie of spreiding: wat doet vastgoed voor de wijk
  In de sociale woningvoorraad concentreren zich steeds meer kwetsbare inwoners. De discussie is steeds vaker dat spreiding noodzakelijk is. Jeroen Frissen, Circusvis en co-auteur van het Aedes-onderzoek naar kwetsbare bewoners en leefbaarheid, neemt u mee in vastgoed strategieën uit de wijkaanpak. Wat helpt in sturing op vastgoed? Discussie onder leiding van Karin Schrederhof, wethouder Delft.
 • Workshop: Community-building in wijk en dorp
  Een netwerk helpt, we weten het allemaal. Maar wat als dit wegvalt of je niet zo gemakkelijk contact maakt? Jan Smelik, van Austerlitz Zorgt en Nederland Zorgt voor Elkaar (NLZE) vertelt over de kracht van de gemeenschap. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich thuis voelen, met elkaar in contact komen en zich inzetten voor de wijk? Social designer Jennefer Verbeek inspireert toe hoe in de ontwikkellocatie Nico van der Horstpark statushouders hun thuis hebben gevonden. Discussie onder leiding van Marleen Damen, wethouder Leiden.sprekers inspiratiemiddag
 • Werkbezoek
  - Bezoek aan Nieuwe Energie, stedelijke centrum locatie waar projectontwikkelaars zijn uitgedaagd om maatschappelijk opvang te integreren in de woningbouw.
  - Flexibele woonunits voor dak- en thuislozen, bezoek onder begeleiding van Christoffel Klap, directeur van woningcorporatie Ons Doel en Ianthe Mantingh, architect bij Zijdekwartier architecten.
  Binnenvest, maatschappelijk opvang, cliënten aan het woord: “Wat vinden wij prettig wonen?”sprekers inspiratiemiddag

   

Wat levert deze middag u op?

 • Concrete handvatten voor het bouwen aan inclusieve wijken
 • Discussie om uw gedachten te scherpen over uw eigen aanpak
 • Concrete voorbeelden van inspirerende bestuurders
 • Uitwisselen en netwerken; het kennismaken met collega’s die aan dezelfde vraagstukken werken

Voor wie?

 • Wethouders (sociaal of fysiek) die bouwen aan langer thuis en inclusieve wijken of dorpen
 • Bestuurders van een woningcorporatie, zorg- of welzijnsorganisatie die meedoen aan ons Innovatieprogramma Inclusieve wijk/langer thuis
 • Programmamanagers en andere professionals zijn van harte welkom als begeleider van een bestuurder. Maximaal 1 professional per bestuurder.

Meer informatie over het programma en aanmelden