Kom je maandag 4 november naar het groene en royale Apeldoorn voor de Dag van de Stad? We nodigen je uit om met ons op zoek te gaan naar wat inwoners in de stad en omstreken (on)gelukkig maakt. En wat zijn de verschillen in welbevinden tussen steden en dorpen, steden onderling en binnen wijken en straten? Samen bekijken we hoe we dit kunnen verklaren en beïnvloeden.
Iedereen is op zoek naar geluk. Voor mensen die het niet breed hebben of in Nederland een veilig onderkomen zoeken, is bestaanszekerheid of veiligheid al de sleutel tot geluk. Voor mensen die zich in de Randstad verzekerd weten van voorzieningen en een goed inkomen, lonkt steeds vaker de rust en het groen van de Veluwe of andere gebieden buiten de Randstad. Een dak boven je hoofd hebben, is een vereiste voor geluk, maar met de krapte op de woningmarkt, zorgt de zoektocht naar dat ‘dak’ juist voor veel stress en zorgen. En dat is niet goed voor de gezondheid – misschien wel de belangrijkste pijler van geluk.
Een gelukkige stad is dus een gezonde stad. En daarin zijn het sociale en het fysieke domein onlosmakelijk verbonden. Want een gezonde leefomgeving is een groene en veilige leefomgeving, met volop ruimte om elkaar te ontmoeten.
Apeldoorn is dé groene en royale hoofdstad van de Veluwe. Van oorsprong is Apeldoorn, nu de elfde stad van Nederland, al een plek waar mensen naartoe komen om te ontspannen en in de natuur te zijn. En dat is nog steeds zo. Die groeiende populariteit zorgt ook voor uitdagingen, want hoe bouwen we woningen en houden we aandacht voor het groen en klimaat? Hoe creëren we een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt? Onder de noemer ‘Apeldoorn ontwikkelt’ wordt hard gewerkt aan de veelbelovende toekomst van Apeldoorn.