Karin Dekker is gekozen als nieuwe voorzitter van de themagroep Duurzaamheid. Door het terugtreden van Sanna Munnikendam was de themagroep op zoek naar een nieuwe voorzitter. Vanwege de coronamaatregelen kon in maart geen bestuurlijke netwerkdag plaatsvinden.  Daarom is de stemming voor een nieuwe voorzitter per mail georganiseerd.  

Karin DekkerDe nieuwe voorzitter is wethouder in Assen. Met onder andere duurzaamheid en energietransitie in haar portefeuille heeft Dekker ervaring met aardgasvrije wijken, de RES en duurzaamheidsbeleid. Eerder was ze ruim tien jaar wethouder in Groningen en later in Leek.  Ook werkte ze als directeur bestuurder Sinne kinderopvang in Leeuwarden.

Dekker vindt de financiering van de energietransitie en daarmee de betaalbaarheid voor overheid en inwoners een belangrijk thema. Ook is de koppeling van de energietransitie aan thema’s als leefbaarheid en toekomstbestendigheid een belangrijk aandachtspunt voor haar als voorzitter.

De lobby op het gebied van de duurzaamheid zal de komende jaren vanuit de G40 versterkt worden voortgezet. Steden zijn cruciaal voor de uitvoering van het klimaatakkoord en hebben daarom alle belang bij de juiste wet- en regelgeving en goede nationale beleidskaders voorzien van middelen. Voor een effectieve lobby vindt de voorzitter het belangrijk dat de G40-steden elkaar goed weten te vinden.

Zie ook: themagroep Duurzaamheid