Een aantal G-5- en G40 gemeenten gaan samen met de landelijke politie stedelijke veiligheidsvraagstukken aanpakken met smart-societyoplossingen. Daarvoor hebben ze de intentieovereenkomst ‘Impact Coalitie Safety en Security voor Smart Society’ getekend.

Deze coalitie is onderdeel van de bredere Smart Society-beweging. Daarin werken onder andere de VNG, BZK, G5, G40, bedrijven en kennisinstellingen al langer samen om op allerlei terreinen om zo de kansen van digitalisering en technologische ontwikkeling beter te benutten. Dat is nodig, want de steden staan steeds meer op de voorgrond bij thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en gezondheidszorg. Met de gemeente Den Haag tekenen onder andere ook Amsterdam, Almere, Eindhoven en Apeldoorn voor deze samenwerking.

Crowdmanagement

In de Impact Coalitie willen gemeenten en de politie van elkaar te leren als het gaat om veiligheid in de openbare ruimte met smart society-oplossingen. Cybersecurity en ethische vraagstukken horen daar ook bij. De oplossingen zijn uiteindelijk voor heel Nederland bedoeld. Een voorbeeld is het ‘crowdmanagement tijdens corona en later bij evenementen, maar ook de toepassing van sensoren voor veiligheid in de stad, veilige datadeling en toepassing van data-analyse en artificiële intelligentie.

Living labs

Stichting DITSS en The Hague Security Delta ondersteunt de coalitie. Gemeentelijke living labs zoals de Johan Cruijff Arena (Amsterdam), Scheveningen (Den Haag) en Stratumseind (Eindhoven) worden ingezet voor experimenten op het gebied van veiligheid. Bij succes kunnen ze ook elders worden toegepast en doorontwikkeld.

Meedoen?

De partijen richten zich op waar de prioriteit ligt en waar de innovatiekracht zit, in publiek én private samenwerking. Daarbij gaan ze ook graag in gesprek met geïnteresseerde gemeenten, publieke dienstverleners, kennisinstellingen en bedrijven. Contact  icss@vng.nl.

Bron: VNG