Nieuws

Hoogtepunten Dag van de Stad 2023 in Arnhem

Op 8 en 9 oktober 2023 kwamen we samen in Arnhem voor de Nacht en Dag van de Stad. Met gedreven professionals, toegewijde vrijwilligers en betrokken inwoners bekeken we de stad van dichtbij. Arnhem nodigde ons uit om letterlijk en figuurlijk de wijken in te gaan om oplossingen te vinden voor onze grote stedelijke opgaven. Tijdens excursies en stadswandelingen zagen we innovaties en leerden we van elkaars successen en uitdagingen. En in de prachtige zalen van concertgebouw Musis deelden bevlogen sprekers en experts hun inzichten en overpeinzingen. Teveel om overal bij te zijn. Daarom zetten we de hoogtepunten voor je op een rij.

 

Verhalen van inspirerende sprekers

 • Bekijk de openingslezing van Carlos Moreno
  Dagvoorzitter Eveline van Rijswijk interviewt burgemeester Ahmed Marcouch en Arne van Hout (directeur-generaal Openbaar Bestuur en Democratische Rechtsstaat bij het ministerie van BZK). Daarna nam internationaal vermaarde urbanist Carlos Moreno ons mee in het concept van de ‘15-minuten stad’.
 • Bekijk de last lectures van Sheila Sitalsing en Fulco Treffers
  Journalist en columnist Sheila Sitalsing vertelt over hoe het nieuws verdween uit wijken en steden, wat dat voor het samenleven betekende en hoe kranten zich terugvechten tot in de haarvaten van de stadswijken. Stedenbouwkundige Fulco Treffers vertelt een urgent, actueel en persoonlijk verhaal over toekomstbestendige wederopbouw in Oekraïne.
 • Bekijk de filmlezing over de renovatie in de Nijmeegse volkswijk de Kolping
  Aan de hand van fragmenten uit de documentaireserie uit 2019 deelt Hester van Dijk haar ervaringen en inzichten over iedereen die betrokken was bij deze volkswijk in renovatie. Dat doet ze samen met Elly Wolf en Bert van den Hurk uit de serie, beiden (nog steeds) werkzaam bij Talis, de wooncorporatie die de bewoners bijstond en begeleidde in deze voor de bewoners stressvolle periode.
 • Lees het interview met Danielle Braun
  Antropoloog Danielle Braun nam ons mee op reis en legde de nadruk op het maken van verbindingen in de stad en wat we kunnen leren van andere culturen.
 • Lees het interview met Berry Kessels
  Berry Kessels wandelde tijdens de Nacht van de Stad door volkswijk Klarendal en vertelde de deelnemers meer over ontwikkelingen vanuit de kracht van de wijk.
 • Lees het interview met Anwar Manlasadoon
  Mischa Blok luisterde naar verhalen van Arnhemmers. Met Anwar Manlasadoon, Syrisch vluchteling en werkzaam als integratie-ambtenaar. Een ‘Verhaal van dichtbij’ over hoe het is om vluchteling te zijn en hoe belangrijk het is om de taal te leren en zelf de regie te nemen bij inburgering.

Foto’s

Bekijk de foto’s van de Dag van de Stad.

Zo blijf je op de hoogte

Wil jij de komende tijd nog meer hoogtepunten zien en op de hoogte blijven? Volg de Dag van de Stad op LinkedInX en Instagram en houd dedagvandestad.nl voor updates.

Apeldoorn is de gaststad voor de Dag van de Stad 2024. We maken de datum binnenkort bekend! Zien we je volgend jaar?