Tijdens een bijeenkomst van de Sociale Pijler op de bestuurlijke netwerkdag 23 mei jl. in Assen, hebben Puck Fillekes (stichting Zonboog) en Linda Baars (buurtteam Overvecht Spoorzoom Utrecht) een toelichting gegeven op het concept Krachtige Basiszorg.

Huisartsen in achterstandswijken hebben te maken met complexe zorgvragen en een hoge werklast. Een vernieuwende wijze van samenwerken genaamd ‘Krachtige basiszorg’ biedt uitkomst. Deze integrale wijkaanpak, met meer tijd voor de patiënt en anders werken en organiseren, zorgt ervoor dat burgers met complexe problemen beter geholpen worden.

De aanpak zorgt voor het verbeteren van de samenwerking van de huisartsenzorg met de sociaalmaatschappelijke ondersteuning vanuit de gemeente. Vanwege groot succes in Utrecht zijn huisartsen, samen met hun wijkpartners in het sociaal domein, in 12 wijken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan de slag met de inzet van Krachtige basiszorg.

Krachtige basiszorg is gericht op bewoners met hoge gezondheidsrisico’s en met problematiek in meerdere leefdomeinen. Krachtige basiszorg ondersteunt de bewoners in de wijk optimaal door goed te kijken naar wat mensen in de wijk nodig hebben en het aanbod van zorg en ondersteuning en de organisatie daarvan er op af te stemmen. Het houdt én de populatie én de professionals in de wijk gezonder en vermindert zorggebruik en zorgkosten significant. In de wijk Overvecht in Utrecht is geïmplementeerd en effectief gebleken.

Belangrijke vraag blijft de financiering. Wie betaalt welke maatregelen en hoe zorg je ervoor dat de besparingen ook op de goede plek komen?

Ook enkele G40-gemeenten kijken of deze nieuwe aanpak binnen hun gemeente geïmplementeerd kan worden.
Neem voor meer informatie contact op met Judith van de Mast, programmacoördinator Krachtige Basiszorg.

Meer informatie: brochure Krachtige basiszorg (pdf)