Nieuws

Ga mee de Arnhemse wijk in op jouw Dag van de Stad

De opgaven in onze steden – de klimaatcrisis, woningtekort, sociale ongelijkheid - zijn divers en complex en worden zichtbaar in onze wijken. Op 9 oktober nodigt Arnhem jou uit om de stad van dichtbij te bekijken. Vanuit concertgebouw Musis trekken we letterlijk en figuurlijk de (Arnhemse) wijken in. Want daar liggen de grote stedelijke uitdagingen én de oplossingen.

Stel je eigen Dag van de Stad samen
Op maandag 9 oktober bekijken we de stad van dichtbij, op wijkniveau, met een gevarieerd programma. We starten om 9.30 samen in Musis waar je al meteen voor de keuze staat: een openingslezing van Carlos Moreno, bedenker van de 15-minuten stad of van Maarten Hajer die je meeneemt naar zijn Neighbourhoods of the future.

Tussen 11.15 en 15.30 valt er meer te kiezen: een excursie naar een Arnhemse wijk bijvoorbeeld, waar je samen met experts en bewoners oplossingen bedenkt om de wijk leefbaarder en gezonder te maken. Je kunt Arnhem ook van dichtbij bekijken door op pad te gaan met bijzondere gidsen, zoals een architectuurhistoricus, een boswachter en Arnhems grootste fan. In Musis vind je kritische denkers, theatermakers en verhalenvertellers. Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen leggen Wormer en Arnhem langs de meetlat. Beslisbomenmaker en cabaretier Katinka Polderman leert je de beste besluiten nemen. Last lectures zijn er van antropoloog en ‘boardroomfluisteraar’ Danielle Braun en columnist Sheila Sitalsing. Er is een filmlezing over de Nijmeegse wijk de Kolping. Mischa Blok interviewt bijzondere Arnhemmers en er zijn talkshows waar wijken en City Deals aan bod komen. Ga digitaal bij de Stadspraatjes over smart cities, of denk actief mee bij een van de Ontwerpateliers waar Arnhem een creatief tintje aan geeft.

Om 16.00 uur is iedereen welkom in Musis in de Muzenzaal.  Onze dagvoorzitter Eveline van Rijswijk interviewt minister van BZK Hanke Bruins Slot, maar niet voordat je (met je team van stadsgenoten!) hebt meegedaan aan de grote Stedenquiz. Een pub quiz speciaal voor deze Dag van de Stad ontwikkeld en gepresenteerd door de makers van de Grote Podcastlas. Daarna start de borrel en de band. 

Maak je keuze en schrijf je in
Het keuzeprogramma in Musis bestaat uit drie rondes van een uur. Een wijkexcursie of Ontwerpatelier duurt tweeënhalf uur en kun je combineren met één ronde van een uur. Wacht niet te lang met inschrijven, de plekken per programmaonderdeel zijn gelimiteerd.

De Nacht van de Stad
Kom alvast in de stemming tijdens de Nacht van de Stad op zondagavond 8 oktober vanaf 19.00 uur in Arnhem. We starten op het stadhuis om daarna te dwalen door de helder verlichte stad of het donkere stadspark of te varen op de Rijn. In Villa Sonsbeek sluiten we de Nacht gezamenlijk af. Bekijk het programma en schrijf je in voor deelname aan een van de excursies van de Nacht van de Stad.

  • Bekijk hier het programma van de Nacht van de Stad

Meer informatie
Meer informatie over het thema, het programma, de sprekers, de gaststad en meer vind je op dedagvandestad.nl en volg ons LinkedIn, Instagram en Twitter voor updates.