De ambities van de Omgevingswet bereik je niet als gemeentelijke organisatie alleen. Regionale samenwerking is voor de meeste werkende processen een must, met de één overheidsgedachte als vergezicht. Dat is niet zozeer nieuw, maar de naderende invoering van de Omgevingswet vraagt wel om nieuwe afspraken en routines. Welke voorbeelden van afspraken zien we in het land? Wat vraagt het eigenlijk van organisaties om tot werkbare samenwerkingsafspraken te komen? En hoe kun je ervoor zorgen dat die afspraken beklijven (maar ook wendbaar blijven), als het momentum van de invoering straks achter ons ligt?  

Deze vragen behandelen we op donderdag 30 juni, 10:30-15.30 uur, tijdens een fysieke bijeenkomst van de G40-ambtelijke themagroep Omgevingswet, waarbij ook de G4 en de VNG betrokken zijn. Op het programma staat onder meer: 

 • Een minicollege + werksessie door prof. Geert Teisman (hoogleraar Complex Decision Making and Process Management aan de Erasmus Universiteit). Teisman gaat in op de proceskunst en de ‘assemblagetypen’ die bij complexe regionale samenwerkingen komen kijken. In kleine groepen oefent u met dit gedachtegoed. 
  • Reflecties op Teismans verhaal en een interactief panelgesprek, met:  
   - Paul van Eijk, programmamanager Omgevingswet bij waterschap Vallei & Veluwe; 
   - Sarah Ros, expert Omgevingswet en regionaal implementatiecoach Noordzeekanaalgebied bij de VNG; 
   - Eén van de programmamanagers Omgevingswet van de G40/G4. 
  • Een inkijkje in de regionale samenwerkingsafspraken gerelateerd aan de Omgevingswet, die in twee regio’s in de maak zijn. 
  • Halverwege de dag is er een netwerklunch.  

De bijeenkomst vindt plaats in De Observant te Amersfoort en is exclusief voor G40- en G4-steden. Elk kunnen ze met 2 personen deelnemen. Meer informatie en aanmelding kan via de programmamanager Omgevingswet in uw organisatie, of neemt contact op met Alissa Kerklingh, alissa.kerklingh@platform31.nl.