Heb jij je al ingeschreven voor de Dag van de Stad op maandag 1 november in Heerlen? Met stedelijke professionals, bestuurders, cultuurmakers, kleurrijke inwoners, ondernemers, wetenschappers, stadshistorici, creatieve denkers en kennisinstellingen gaan we ‘Terug naar de toekomst’. Samen verkennen we hoe de geschiedenis van een stad een inspiratiebron kan zijn voor haar toekomst.


Dag van de stad

Om 10.30 uur openen burgemeester van onze gaststad Roel Wever en Maarten Schurink van het ministerie van BZK, de dag in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Deense top-architect Jan Gehl geeft een inspirerende openingslezing en we sluiten de ochtend af met kunstenaar en ontwerper van het Heerlense Maankwartier Michel Huisman.

Deelname in Heerlen
Kom je naar Heerlen en blijf je ’s middags in Parkstad Limburg Theaters? Luister dan naar de bezielde last lectures van historicus en stedenkenner Maarten van Rossem, architectuurhistoricus Michelle Provoost, schrijver en muzikant Massih Hutak en futurist Tessa Cramer. Of kies voor een ontwerpatelier op thema’s als woningmarkt, sociaal domein of klimaatadaptatie.

Wil je liever op pad? Inhoudelijke experts nemen je mee op kennisexpeditie in en om Heerlen. Urban interaction designer Tessa Steenkamp en Tim van Hattem van de Universiteit Wageningen laten op de Wilhelminaberg zien hoe de toekomst er in 2120 uitziet - als Pinkpop haar 150-jarig bestaan viert en de zeespiegel anderhalve meter is gestegen. Je kunt er ook voor kiezen om met econoom Marcia Luyten en bijzonder hoogleraar Marijn Molema mee te gaan naar het Mijnmuseum en in gesprek te gaan over een toekomstbestendige economische sector. Of je bedenkt met het College van Rijksvastgoedadviseurs hoe het centraal stellen van de lange termijn kan helpen bij het maken van keuzes op de korte termijn.

Online deelname
Via een online platform kun je bij de plenaire opening en lezingen van Jan Gehl en Michel Huisman zijn. In de middag kun je kijken en luisteren naar de last lectures van onze topsprekers of deelnemen aan online programmaonderdelen.

Nacht van de Stad
Kom je naar Heerlen? Meld je dan ook aan voor de Nacht van de Stad op zondag 31 oktober. Cabaretier Guido Weijers stuurt ons geïnspireerd op weg met zijn masterclass 'Geluk'. Daarna wandel je mee naar een van de iconische plekken in donker Heerlen. Laat je verrassen door het gloednieuwe stadskantoor, waar je een persoonlijke rondleiding krijgt van toparchitect Francine Houben van Mecanoo. Bezoek het Zuid-Limburg Experience Center, waar je, met de nieuwste technieken die de zintuigen prikkelen, ‘het verhaal’ van Parkstad ervaart. Of ga mee naar de Wilhelminaberg, waar het verleden, heden en de toekomst van Parkstad Limburg samenkomt.

Meer informatie
In het blokkenschema vind je de meest actuele informatie over de inhoud van het programma en de onderdelen die we fysiek en online aanbieden. Bekijk het blokkenschema

Schrijf je snel in!
Kom je naar de Dag van de Stad in Heerlen? Geef je voorkeur voor de onderdelen vooraf door via het registratieformulier voor deelname in Heerlen. Hier kun je ook laten weten of je de avond ervoor naar de Nacht van de Stad gaat en aan welk programmaonderdeel je wilt deelnemen. Voor online deelname is een aparte registratie. Je kiest op de dag zelf bij welk online programmaonderdeel je wilt aansluiten. Meld je nu aan

Wil jij van de Dag (en de Nacht) van de stad op de hoogte blijven? Volg ons op Twitter, LinkedIn of Instagram.